ADBB-Metoden
Tidlig og forbyggende indsats
ADBB anvendes i forbindelse med sundhedsplejens hjemmebesøg i familier som led i sundhedsplejerskens faglige vurdering af barnets trivsel og sociale kontakt.
Erfaringer med redskabet viser, at ADBB bidrager til at kvalificere en faglig bekymring, fremmer kommunikation med forældrene samt styrker den fælles faglige viden og fælles sprog om det lille barns psykiske sundhed, tegn på social tilbagetrækning og mistrivsel.
Hjernen&Hjertets integration til ADBB-metoden gør det muligt for sundhedsplejersker at knytte viden fra ADBB til barnet direkte i Hjernen&Hjertet, således al relevant viden er samlet ét sted og let kan overleveres.
Undersøger barnets adfærd på otte områder
ADBB-metoden anvendes af fagprofessionelle til observation og vurdering af vedvarende social tilbagetrækning hos spæd- og småbørn i alderen 2-24 måneder, da social tilbagetrækning udgør en alvorlig risikofaktor for psykiske vanskeligheder senere i livet, herunder bl.a. sprog-, adfærds- og tilknytningsforstyrrelser.
ADBB undersøger:
- Ansigtsudtryk
- Øjenkontakt
- Generelt aktivitetsniveau
- Selvstimulerende bevægelser
- Vokaliseringer
- Reaktionstid ved stimulering
- Relation
- Evnen til at tiltrække og fastholde opmærksomhed
Opfølgning, handling og overlevering
Når viden og resultater fra ADBB-metoden giver anledning til særlige opmærksomheder, kan indsatser og aftaler fastsættes og beskrives direkte i Hjernen&Hjertet under ”Fokuspunkter og noter”, som er systemets opfølgningsværktøjer.
Viden om barnet samt mål og indsatser noteres således ét sted, og giver et overblik over barnets styrker og udfordringer. Systemet understøtter elektronisk overlevering af materiale både i og imellem sundhedspleje, dagtilbud og skole, når kommunens retningslinjer for gældende samtykkeregler er opfyldt.
Kort om ADBB
-
Formål: At konkretisere bekymringer for barnets udvikling og trivsel og effektivisere og forbedre kommunale processer mellem sundhedspleje og dagtilbud.
- Målrettet: Børn fra 2-24 mdr.
- Udfyldes af: Fagpersonale i sundhedsplejen.
- Baggrund: Integrationen er udviklet i samarbejde med NOVAX, som er sundhedsplejens elektroniske journalsystem.
Læs mere om andre moduler til dagtilbud
Ressourcevurdering
Som led i arbejdet med børn og unges trivsel giver modulet Ressourcevurdering mulighed for at konkretisere og nuancere en eventuel bekymring for et barns trivsel og udvikling på baggrund af Socialministeriets ICS- metode.
TOPI
Modulet TOPI (tidlig opsporing og indsats) styrker og kvalificerer arbejdet med den tidlige og forebyggende indsats gennem systematiske vurderinger af alle børns trivsel. Værktøjet sikrer en koordineret indsats allerede fra første bekymring.
Samspil
Styrk refleksionen over sammenhængen mellem det pædagogiske læringsmiljø og barnets udbytte med Hjernen&Hjertet Samspil.
Vil du vide mere?
Kristine Schou Eskildsen
Senior Consultant
+45 51 61 07 25