Matematisk opmærksomhed allerede i dagtilbud

Overalt omkring os er der matematik til stede, fra legoklodsens symmetri til farver og former i hverdagens pædagogiske praksis. Matematik er et underliggende element i et hvert børneliv. Særligt når barnet lærer at forhandle og indgå kompromiser, er matematisk bevidsthed essentielt.

Det forgår hver dag eksempelvis når børn enes om at tage ture på gyngen, gerne vil lægge madpakken på den øverste hylde i køleskabet eller når barnet leder efter den spidse hue til at lege heks med og ikke den runde. 

Styrker og kvalificerer

Matematisk opmærksomhed understøtter børn i at etablere begreber som eksempelvis former, mængder og antal, der gør dem mere opmærksomme på matematikken i deres omgivelser. Matematisk opmærksomhed handler IKKE om, at børn i dagtilbud skal lære skolens matematik at kende allerede i dagtilbuddet, men i højere grad om at skabe nysgerrighed og bevidsthed.

Til at understøtte arbejdet med Matematisk opmærksomhed har forlaget Pind og Bjerre udviklet et univers, som har til formål at sætte fokus på og inspirere til arbejdet i dagtilbud og børnehaveklassen.

Rulling lærer børnene om matematisk opmærksomhed

Materialet til Matematisk opmærksomhed er bygget op som en fortælling, hvor vi følger en Rulling (et toiletrulle-væsen kendt fra TV), Rullings slot af Duplo-klodser og Rullings drager.

Rulling og dragerne gennemgår 18 aktiviteter inspireret af den australske forsker Alan Bishops 6 hverdagssituationer: designe, tælle, måle, forklare, lokalisere og lege/spille. De forskellige oplevelser er tilpasset barnets aldersniveau og tager ca. 30 min. 

Hjernen&Hjertet tilbyder at samle og skabe overblik over resultater og færdigheder fra Matematisk opmærksomhed i systemet.

Fakta om modulet

Kort om Matematisk opmærksomhed

  • Formål: At understøtte arbejdet med matematisk opmærksomhed og inspirere til arbejdet i dagtilbud og 0. klasse som en integreret del af hverdagskontekster og læringsmiljøet.

  • Målrettet: Børn fra 4 år og op til 0. klasse.

  • Udfyldes af: Fagpersoner i dagtilbud og 0. klasse

  • Baggrund: Værktøjet er udviklet i samarbejde med forlaget Pind og Bjerre 
 

Læs mere om andre relevante moduler til dagtilbud

Dialog

Som et led i arbejde med forældreinddragelse bliver det med Dialog muligt at understøtte forældresamtalen og strukturere samarbejdet omkring det enkelte barns trivsel, læring, udvikling og dannelse.

Læs mere om Dialog

Forløbsbygger

Forløbsbyggeren understøtter arbejdet med at etablere læringsforløb, opsætte læringsmål og arbejde struktureret med pædagogiske forløb på gruppe-, stue- og institutionsniveau.

Læs mere om Forløbsbygger

Tilsyn

Tilsynsmodellen understøtter gennemførelsen af det lovpligtige tilsyn og dialogen mellem personale, ledelse og forvaltning i det fælles arbejde med pædagogisk kvalitet.

Læs mere om Tilsyn

Malene Ehlers

Senior Consultant

T: +45 5161 2613

Kontakt os hvis du vil vide mere

Har du spørgsmål eller ønsker du yderligere viden om Hjernen&Hjertets tilbud til dagtilbudsområdet, er du meget velkommen til at kontakte Malene Ehlers. Malene har en faglig baggrund som pædagog og flere års erfaring fra praksis både på dagtilbud og skole.